Barvy podzimu...

04.11.2012 21:11

Příroda se ukládá k zimnímu spánku, teploty se pomalu přibližují bodu mrazu, slunečního svitu je čím dál méně...zkrátka na někoho podzim může působit depresivně. Jakožto člověk zajímající se o fotografování jej řadím na první příčku ze čtyř. Zabarvené listy dodávají krajinné fotografii nový rozměr a dynamiku, která může být navíc obohacena ranním či večerním násvitem.

Obzvlášť ráno fotografuji rád...dny jsou kratší a slunce vychází později, z postele tedy nemusím vypadnout tak brzo, což mi dělá problémy :-)...je půl hodiny po šesté, spěchem zadýchaný vcházím na louku na kopci, kde se otvírají pohledy do krajiny pode mnou. Sluneční paprsky pomalu začínají ohřívat nejvyšší vrcholky, široko daleko nikde nikdo. Světlo postupně zaplňuje krajinu a já si užívám kochání se přírodou, která je moji nabíječkou pozitivní energie. Následuje nerušená práce s fotoaparátem...zkrátka keine stres!

Večer naopak přináší fotografovi podívanou obohacenou jinými věcmi. Ideální je zastihnout násvit v ještě dostatečné intenzitě. Je totiž otázkou pár minut, aby se z hezky nasvíceného panorama staly podvečerní ,,nudné'' kopečky. Cvak sem, cvak tam, dvě panoramy + pár záběrů uložených na kartě a je po focení. Většinou si pak na místě v klidu sednu a pozoruji, jak se pozdně odpolední krajina pozvolna mění v tu podvečerní...vhodná doba k přemýšlení nad podstatami věcí. Při tomto rozjímání si uvědomuji, že člověk se občas zabývá neskutečnými blbostmi a pravé hodnoty jsou někde jinde :o).
 
Bohužel, čas je neúprosný a i sytě zabarvená krajina se asi po třech týdnech svého působení začíná měnit v ne tak atraktivní. Listy postupně opadávají a příroda může působit ponuřeji, stejně jako fotografové můžou působit zklamaněji :-).

Aktuální fotografie jsou všechny nafoceny z blízkého okolí Frenštátu pod Radhoštěm. Jedná se o kousky, které jsem pořídil při zmíněném ranním (louka nad Březinami) a večerním (Janíčkův vrch, procházka se sestrou na Javorník) focení. Dále můžeš zhlédnout fotky z Ráztoky, kam jsem zavítal s kamarádem Jakubem V. na focení řeky Lomné při ne zrovna podzimním počasí. Nesmím zapomenout na západovku z kopce Kozince a rovněž na focení mé kamarádky Martiny, při kterém jsme také využili barevnosti spadaných listů :-). Tímto Martině děkuji za pózování a vynaloženou trpělivost :).


...no už se těším na zimní inverze ;).

----> FOTOGRAFIE ZDE  <----